pátek 31. července 2020

Znáte Actionbound?

Před pár lety jsem podlehla Questingu, neboli hledačkám. Podrobněji je popisuji zde: Questing.

Přibližně před rokem a půl jsem na školení díky lektoru Pavlu Hodálovi objevila Actionbound. Je to v podstatě také taková hledačka, ale k realizaci je potřeba využít některá z mobilních zařízení. Je tedy svým způsobem mnohem interaktivnější než to, co nabízí Questing.

Teprve teď o letních prázdninách jsem se trochu více s tím, co Actionbound nabízí seznámila. Vytvoření Actionboundu je fajn pro poznání nějakého místa – např. města skrze naučnou stezku, či si dovedu představit tvorbu Actionboundu pro vnitřní akci ve škole - např. pro projektový den. Po vytyčené trase tvoříte zastávky, ve kterých zadáváte úkoly. Actionbound nabízí při tvorbě úkolů možnost vložit popis aktivity, dále kvízové otázky, otázky s otevřenou odpovědí, „misi“ – např. vyfoťte cokoli v okolí nebo udělejte selfie, také je možné žáky navigovat dle zadaných souřadnic, apod. Příprava takové hledačky je k mému překvapení docela rychlou záležitostí. Je dobré nejprve vyrazit do terénu, vymezit trasu a místa, s papírem a tužkou v ruce udělat poznámky, co by se v hledačce mohlo objevit, případně pořídit fotky, které mohou celou hledačku doprovázet. Pak je nutné se vcelku rychle a jednoduše registrovat na www.actionbound.com. Pozor, zatím jsou stránky pouze v anglickém a německém jazyce, ale vše je velmi intuitivní a lehce zvládnutelné. Poté už jen tvoříte svou trasu, zastávky a úkoly a nastavujete, jak bude celá hledačka probíhat.

Samotné vyzkoušení mého prvního boundu musí počkat do září. Pojmu jej totiž jako stmelovací poprázdninovou třídnickou akci. K samotnému provedení potřebujete pak mezi žáky do skupin či jednotlivě (stanovíte při tvorbě boundu) rozdat tablety či využít mobilní telefony, v nich mít aplikaci Actionbound staženou, sejmout QR kód pro registraci do konkrétního boundu a je to. Venku pak již není nutné internetové připojení.

Myslím, že je fajn kombinovat jak klasickou formu „tužka a papír“ při Questingu, tak práci s mobilním zařízením při Actionboundu.

Tak co, vyzkoušíte? 😊




Žádné komentáře:

Okomentovat