úterý 14. února 2017

Alfa box

Určeno pro: není omezeno na ročník ani předmět - já aktivitu využila v hodině zeměpisného semináře v 7. ročníku
Téma: Globální změny klimatu
Cíl: pomocí textu si uvědomit hrozby spjaté s globálním oteplováním, porozumět novým pojmům, umět je použít
Materiály, pomůcky: text týkající se problematiky daného tématu, arch papíru s nalepenými lístečky (sticky notes) nadepsanými od A do Z (připomínající mřížku), fixy, sešity
Postup: Žáci jsou rozděleni do skupin po 3-4. Každý do skupiny dostane text týkající se probírané problematiky. Text musí být vybrán tak, aby bylo možné v něm najít taková klíčová slova daného tématu, aby začínala na všechna písmena abecedy, proto Alfa box. Po přečtení textu dostane každá skupina přidělená písmena. Skupiny pak musejí najít klíčová slova textu začínající na tato písmena. Když je naleznou, musejí tato slova zapsat do mřížky na tabuli a slova jednoduše vysvětlit, napsat jejich stručnou definici (Např.: Žáci měli mimo jiné zadané písmeno "B". Našli slovo "badatel". Vysvětlili ho jako "výzkumník".). Když je mřížka zaplněná slovy, navzájem si nalezená slova skupiny vysvětlí. Vhodné je pak úplně nově nalezená slova zapsat do sešitů.
Poznámky: Ne vždy se podaří najít takový text, který nabízí všechna potřebná slova. Takové Q, X, Y rovnou proškrtávám. Pokud je ale těžké nalézt třeba i jiná slova na chybějící písmena, řešení tu také je. Přišla jsem si důležitými slovy k tématu sama. Chybělo mi třeba F či C, k tématu mě napadla slova jako Freony či CO2. Aby je žáci neměli zadarmo, museli slova uhodnout ze tří možností. Správnou odpověď jsem skryla pod QR kód. Žáci se zároveň naučili, jak pomocí mobilní aplikace snímat QR kódy, a tak zábavnější cestou přijít na správnou odpověď.

Aktivitu jsem našla v Kritických lístcích, kde se často nacházejí velice zajímavé nápady -
Kritické lístky 8 , říjen 2016 
Stručně je metoda Alfa boxu vysvětlena i na stránkách Libor Kyncl. 

Alfa box je možné různě přizpůsobovat, záleží na tématu či skupině žáků.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat